Selecteer een pagina
  • facebook
  • twitter
  • pinterest

Het moet me een van het hart: wat is het toch met meiden en hun gewicht?! Waar slaat het allemaal op dat, terwijl je mooi en gezond bent, je alsmaar loopt te malen en moeilijk te doen over je gewicht? Wie heeft al deze meiden ooit verteld dat ze niet mooi genoeg zijn zoals ze zijn? Ik wil graag dat dit stopt! Jij?

Voor mijn pleidooi begint, wil ik even benadrukken dat ik het heb over gezonde meiden. Met een goed lichaamsgewicht en een ‘normaal’ voedingspatroon. Want er zijn (onder andere) meiden die dit niet hebben en waarbij ernstige gezondheidsproblemen zijn. Soms veroorzaakt door (hoog) overgewicht, soms door een extreem laag gewicht. Ik heb het in dit stukje echt niet over meiden die een eetstoornis hebben; voor hen veel liefde, energie en een sterke wens van beterschap.

Ik heb het nu graag over de uitzonderlijk mooie gezonde meiden van nu. Meiden die er mooi uitzien, die bredere of minder brede heupen hebben, grotere of kleinere borsten. Die gewoon zijn zoals ze zijn. De ene groter, de andere kleiner. Bijzonder gevoelig voor stijl en mode. Stralend, energiek, levenslustig. Jij kent ze vast ook! Ze zijn overal! Super meiden, toch?

Nou… uh, nee. Zo zien ze het zelf niet. Deze meiden kunnen namelijk niet meer van eten genieten omdat zij niet slank genoeg zouden zijn. Ze hebben bedacht (zelf?) dat ze slanker moeten zijn want dan pas zien ze er goed genoeg uit. Goed genoeg om… tja, om… Dat weet ik niet precies. Maar ze zijn nu niet slank genoeg, dus moeten ze maar minder eten.

Wat mij verbaast is dat het slimme meiden zijn. Ik bedoel: als je modellen ziet op een foto en je wéét dat er photoshop aan te pas is gekomen, dat die vrouw er in het echt niet zo uitziet als je ziet; als je dat weet: dat beeld kan je toch niet nastreven? Het is namelijk geen écht beeld. Wist je trouwens dat het in Frankrijk wettelijk verplicht is om het op een foto te vermelden als deze gephotoshopt is?! Ik heb wel eens een interview met een model gehoord, op TV of zo. Wanneer haar gevraagd wordt of het gemakkelijk is om zo ongelooflijk slank te blijven (dat is dus al minder dan je op een foto ziet), zeggen ze van niet. Ze moeten er hard voor werken. Als je op kantoor werkt, houd je je bureau netjes en je kast op orde. Als je tuinman bent, houd je je gereedschap in goede staat. Als je kapster bent, veeg je elke keer afgeknipt haar weg: als je model bent, is je lichaam je werkruimte en behandel je die met veel zorg, andere zorg dan mensen die dat werk niet doen. Mensen die geen model zijn, doen dat niet. Meiden die lekker op de middelbare zitten, doen dat niet. En hun foto’s worden niet gephotoshopt (raar woord!!) voor ze op social media komen. Ik begrijp niet hoe de slimme meiden waar we het over hebben, hier geen rekening mee houden.

En, stel dat je het voor jezelf wel weet maar er toch voor gaat. Dat je toch écht vindt dat je er slanker uit moet zien dan je er nu uitziet; dan vind je dat voor jezelf. Daar ga je jouw vriendinnen niet mee lastig vallen. Je vriendinnen gun je hoop ik niet dat ze niet mogen eten omdat ze niet mooi genoeg zijn?

Ik heb ook nog een boodschap aan iedereen die deze meiden aanmoedigt om wel wat pondjes af te vallen: hou daar alsjeblieft mee op! Als volwassenen doen we er goed aan jongeren, en dus ook deze meiden, te laten beseffen dat ze echt helemaal oké zijn zoals ze zijn. Als meiden een gezond gewicht hebben, waarom zouden ze slanker moeten zijn? Wij zien als volwassenen ook dat het vrouwenbeeld wat nu geschetst wordt geen gezond beeld is, hoe kunnen we onze kinderen stimuleren daar dan meer op te lijken?

Aan alle meiden, op de middelbare, op het mbo, waar ook: ben je werkelijk te zwaar, zorg dan dat je gezond eet en voldoende beweegt. Bespreek het met je ouders en schakel waar nodig hulp in. Heb je een gezond gewicht, houd het dan zo. Wil je afvallen, onderzoek eens of dat echt nodig is. Ik nodig je uit om te onderzoeken wat je aan je lichaam wél mooi vindt en daar bewust blij mee te zijn. Het kan niet anders, of er is voldoende om mooi te vinden in je! Laat je niet gek maken door gemanipuleerde beelden en maak van jezelf mooie beelden! Ga op zoek naar leuke selfies van jezelf en geniet daarvan! Je bent nu al mooi zoals je bent! Echt.

Ik nodig je van harte uit om op deze blog te reageren. Laat ons vooral weten wat het met je doet!

Liefs,

pilar

Pin It on Pinterest

Delen?