Selecteer een pagina

Ik voel me soms een beetje moedeloos; zal je vertellen waarom. Ik zie zulke mooie mensen om me heen! Ik zie prachtige jongeren opgroeien, met bijzonder veel talent en onwijs veel mogelijkheden. Jongeren die vriendelijk zijn in de omgang, behulpzaam voor anderen, correct, bescheiden… Fantastische jongeren, gewoon.

En dan zie ik ook jongeren die het stoer vinden om, als ze in een groep staan of bij ‘vrienden’, dan iets ongelooflijks idioots te doen, zoals iemand uitlachen die langs loopt, of iets toe roepen aan iemand, wie het dan ook is.

En dan valt het me op dat, om één of andere bijzondere (helaas erg menselijke) reden, veel mensen de tweede groep jongeren onthouden!! Ze hebben een keer iets naars meegemaakt met een groep jongeren en dáár hebben ze het dan over. Ze vergeten de kassière bij de Albert Heijn die de met de boodschappen naar de auto is gelopen, of de jongen bij de huisarts die de liftdeur heeft open gehouden, of het buurmeisje dat steeds zo vriendelijk groet.

Hoe kan dat toch?! Hoe komt het dat we neigen naar het onthouden én ventileren van de negatieve dingen, i.p.v. de leuke dingen?!! En als het gaat over jongeren, vind ik het al helemaal niet tof dat er vooral negatief over gesproken wordt! De jongeren zijn júist de kans om de wereld een mooiere plek te maken!

Zullen we samen een tegenbeweging inzetten? Ik heb 2 ideeën:

  • (Ik ben geen jongere meer, dus dit is meer een actiepunt voor jou ;-p ): help me eens bewijzen dat jongeren fantastisch zijn, gewoon door echt jezelf te zijn en dat te laten zien aan de buitenwereld: jouw vriendelijkheid, je belangstelling… Dát is cool zijn! LAAT JE ZIEN!
  • Help mee om het positieve steeds meer ruimte te geven in deze wereld! Laten we het concreet maken: steeds als je 1 negatief ding vertelt, wat je vandaag niet leuk hebt gevonden of wat laatst mis is gegaan of wat dan ook, vertel er minstens 1 positief ding achteraan! Natuurlijk mag jouw vervelende ervaring gedeeld worden, maar train jezelf ook in het delen van de positieve dingen!

Yes? Let maar op: de jongeren van nu? Die gaan het verschil maken! Doe mee!

Pin It on Pinterest

Delen?