Selecteer een pagina

Wees je beste vriend/in

Ik weet niet of je dat gevoel kent dat je ongelooflijk overtuigd bent dat je het niet gaat redden; dat je denkt: dit kan ik niet. Gewoon 0 zelfvertrouwen. ‘Iedereen kan het, maar ik niet. Ik ben daar niet sterk genoeg voor; ik ben daar niet mooi genoeg voor; niet slank genoeg voor; niet slim genoeg… Het ligt aan mij’. Alsof je rondjes draait rond hetzelfde idee. Alsof het jouw lievelings rondje is. Alsof je dat nou zo leuk vindt om te doen: dát stomme zelfde rondje draaien. En je vindt het hele rondje, het hele idee, NIET EENS LEUK!!! Waar ben je dan mee bezig?!

Maar misschien ken je het ook: ineens voel je zo’n buik ‘pop-up’. Zo’n sterk idee dat ineens uit het niets in jezelf ontstaat. Je weet niet waar het vandaan komt, maar ineens is het er: een soort van bliksemschicht dat een grote waarheid brengt: HOU OP! Hou op met het rondje lopen dat je niet leuk vindt!

Als een vriend/in van je komt met dit soort ideeën, ben je heel goed in het laten stoppen van die gedachtegang. Want je hoort bij de ander dat het onzin is. Dat de ander even in de put zit (of misschien niet zo ‘even’, helaas) en dat die negatieve ideeën niet kloppen. Jij kunt het bij de ander heel goed zien, je bent voor hem/haar een luisterend oor, en jij wijst hem/haar op dat zijn ideeën over zichzelf niet kloppen.

Nou. Dat dus. Je voelt nu vast aankomen wat ik ga zeggen: als je het bij de ander ziet en kunt aangeven, waarom doe je dat niet ook bij jezelf? En ík hoor je nu al denken: ’ja, maar bij mezelf is het veel moeilijker’. En dat klopt. Maar ik heb nieuws voor je: JE KUNT HET TRAINEN! Weet je nog toen je je veters leerde strikken? Eerst deed je er heel lang over en moest je erg opletten, nu doe je het zomaar, heb je niet eens door dat het een kunstje is. Je gaat het trainen, dus. Als JIJ wilt. En als je wilt help ik je daarbij.Tof, toch? Straks ben je er zo goed in, dat je niet eens weet dat het een kunstje is. Gewoon: tegen jezelf zeggen wat je tegen je beste vriend/in ook zou zeggen: hou op met die gedachten, ze brengen je nergens.

Realiseer je je wel hoe lief je voor je vrienden bent? Wees dat ook voor jezelf! 🙂

Liefs, Pilar.

Pin It on Pinterest

Delen?